
-
Cilt 57
-
Cilt 56
-
Cilt 55
-
Cilt 54
-
Cilt 53
-
Cilt 52
-
Cilt 51
-
Cilt 50
-
Cilt 49
-
Cilt 48
-
Cilt 47
-
Cilt 46
-
Cilt 45
-
Cilt 44
-
Cilt 43
-
Cilt 42
-
Cilt 41
-
Cilt 40
-
Cilt 39
-
Cilt 38
-
Cilt 37
-
Cilt 36
-
Cilt 35
- Cilt 35 - Sayı 4 Sayfa (Aralık 1996)
- Cilt 35 - Sayı 3 Sayfa (Eylül 1996)
- Cilt 35 - Sayı 2 Sayfa (Haziran 1996)
- Cilt 35 - Sayı 1 Sayfa (Mart 1996)
-
Cilt 34
-
Cilt 33
-
Cilt 32
-
Cilt 31
-
Cilt 30
-
Cilt 29
-
Cilt 28
-
Cilt 27
-
Cilt 26
-
Cilt 25
-
Cilt 24
-
Cilt 23
-
Cilt 22
-
Cilt 21
-
Cilt 20
-
Cilt 19
-
Cilt 18
-
Cilt 17
-
Cilt 16
-
Cilt 15
-
Cilt 14
-
Cilt 13
-
Cilt 12
-
Cilt 11
-
Cilt 10
-
Cilt 9
-
Cilt 8
-
Cilt 7
-
Cilt 6
-
Cilt 5
-
Cilt 4
-
Cilt 3
-
Cilt 2
-
Cilt 1
- Ciltler 1-58 (2019-1961)
ÖZET
Maden yataklarının sınırları yetersiz veriden dolayı tam olarak bilinmez. Yatak sınırlarının belirlenmesine yönelik standart yaklaşımların hepsi bir dereceye kadar keyfiyet içerir. Sınır belirsizliğinin değerlendirilmesine yönelik olarak keyfiyetten uzak, kuramsal bir temele dayanan indikatör kriging yöntemi önerilmiştir. Yöntem, Sivas-Kangal-Kalburçayırı kömür yatağı sınırlarının incelenmesinde uygulanmıştır.
ABSTRACT
Exact boundry of ore deposits is not known because of the lack of information. All the standard approaches to the boundry assessment control, to some extent, the ore deposit boundry through a subjective process. Indicator kriging method, which has a sound theoretical basis is recommended. The method was applied to the study of the boundry of the coal deposit of Kalburçayırı, Kangal, Sivas.
ÖZET
Bu çalışma, kömürün kendiliğinden yanmaya yatkınlığını belirleyen parametrelerin saptanmasına yönelik "tutuşma noktası" esaslı deneylerde hava miktarı ve numune miktarı faktörlerinin etkilerinin incelenmesini kapsamaktadır. Laboratuvar çalışmaları, TTK Kandilli İşletmesi -400/-450 Büyük Damardan alınan örnekler üzerinde yürütülmüştür. Hava miktarı ve numune miktarının kendiliğinden yanma parametreleri ile olan ilişkisi istatistiksel olarak belirlenmiştir.
ABSTRACT
In this study, factors of airflow quantity and sample quantity which affect the spontaneous combustion parameters of coal during the experiments based on "crossing point" were investigated. Laboratory studies were carried out on the coal samples which were taken from -400/-450 Büyük seam of Kandilli Colliery of Turkish Hardcoal Enterprises (TTK). Statistical relations between these factors and parameters were determined.
ÖZET
Bu makalede, Kayseri Pmarbaşı-Pulpınar krom cevherinin (4 Nolu Kuyu) verimli bir şekilde değerlendirilebilmesi için uygun yeraltı üretim yöntemi seçimine dönük çalışma sonuçları sunulmuştur. Bu kapsamda, yöntem seçimini etkileyen parametrelerin teknik ve ekonomik açıdan belirlenmesi amacıyla öncelikle bir dizi arazı ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Mevcut veriler kullanılarak cevher yatağının geometrisi tanımlanmış ve kaya birimlerinin sağlamlık dereceleri belirlenmiştir. Daha sonra, üretim yöntemi seçimine gidilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda en uygun üretim yöntemi olarak ortaya çıkan ambarlı-arakatlı göçertme yöntemi tanıtılmış ve deneme mahiyetinde uygulaması önerilmiştir.
ABSTRACT
In this paper, the results of the investigation on the selection of optimum underground mining method for Kayseri Pmarbaşı-Pulpınar chromite ore body (Shaft 4) are presented. Within the scope of this study, initially, some rock properties were determined using field and laboratory tests, and rock units encountered were classified. In addition, ore body model was described. Then selection of the optimum mining method was carried out in light of data obtained. Sublevel shrinkage caving method was suggested for a panel testing.
ÖZET
Siyanür liçi ile cevherlerden altın ve gümüşün kazanılması, yüz yılı aşan bir süreden ben basan ile uygulanmaktadır. Bunun nedeni siyanür prosesinin kimyasal mekanizmasının iyi bilinmesi, çok ince taneli ve fakir cevherlere bile yüksek verimle uygulanabilme kabiliyetidir. Bununla birlikte siyanürün zehirli bir madde olması ve düşük çözündürme hızına sahip bulunması alternatif çözücülerin araştırılmasına sebebiyet vermiştir. Bunlardan tiyoüre, gerek hızlı liç kinetiği göstermesi ve gerekse zehirsiz bir madde olmasından dolayı, çok yönlü olarak araştırılmıŞtir. Bu çalışmada, Ovacık Altın Cevheri‘ nin optimum siyanür ve tiyoüre liç parametreleri öncelikle tesbit edilmiş olup, her iki proses altın ve gümüş kazanma verimleri ve reaktif sarfiyatı bazında karşılaştınlmıştır.
ABSTRACT
Precious metals such as gold and silver have been recovered from their ores by cyanide for over a hundred years mainly due to its unique property in exploiting the low grade invisible gold with high recovery, being industrially proven process and its well-known chemical mechanism. However, its toxicity and slow extraction rate have stimulated research to look for alternative reagents. Thiourea is one of the most promising lixiviant, which has been investigated extensively due to fast leaching kinetics and non-toxic features. In this study, leaching kinetics of Ovacık gold ore was investigated and major parameters were determined using both cyanide and thiourea. The dissolution of gold was discussed in terms of extraction rates and reagent consumption.